Grænselandet

Der echte Norden

Grænselandet

I det sydvestlige Sønderjylland findes Danmarks største marskområde – Tøndermarsken. Her mødes ikke blot Danmark og Tyskland, men himmel og hav, jord og vand. Et fladt særpræget landskab, skabt af havet og formet af mennesker. Her er en rig bygningskultur i et storslået kulturlandskab, der rummer nogle af Europas vigtigste fuglelokaliteter.
Tøndermarskens lige er ikke at finde andre steder i verden og er på UNESCOS liste over verdensarv.
I Tøndermarskens byer findes en unik bygningskultur, skabt med lokale materialer og tilpasset marsklandskabet.
Marskstien er en 54 km lang vandrerute hvor man kan opleve natur og kultur på nært hold. Ruten går bl.a. gennem byerne Højer, Rudbøl, Tønder og Møgeltønder
 

Tønder

er en gammel havneby og købstad og en af de ældste byer i Danmark.
I 1243  fik Tønder sin stadsret og betegnes derfor som en af Danmarks ældste købstæder. Siden grundlæggelsen i middelalderen har byen været marskens handelsmæssige og administrative centrum.
Digerne afskar Tønder fra havet, og byen mistede derfor sin status som havneby. I dag er Tønder beskyttet af Det fremskudte Dige fra 1981.
Bybilledet er præget af smuk gammel arkitektur bl.a. med mange rigt udsmykkede døre. Bygningerne opførtes af byens købmænd, hvis handel med bl.a. kniplinger og stude bragte stor rigdom til byen.
 
 
 
 
Kristkirken i Tønder har et tårn fra o.1520 og et kirkeskib fra 1592. Det er en pragtfuldt udstyret kirke
Ligbåre  fra 1772 . På den ene langbjælke er der en reliefskåret indskrift: »Des nordvesten Todten Gelages Leichen-Bahre«. Dens brogede staffering kan føres tilbage til 1784.
Kirken er en af de kirker i Danmark der er rigest på gammelt overdådigt udstyr.

 

HøjerNatur pur

 

I Danmarks sydvestligste hjørne ligge denne idylliske by. Her er mange velbevarede gamle huse og gårde.  Med både dansk og tysk byggestil.  Byen er kendt for sine sønderjyske pølser, kunsthåndværker og antikvitetshandler.
Et lille samfund, hvor nærmest alle kender alle – og man føler sig velkommen og hjemme fra første øjeblik.
Højer nævnes første gang i Valdemar 2. Sejrs jordebog fra 1231 som en landsby kaldet Høthær. Den var krongods frem til 1313, hvor den overgik til hertugdømmet.
Højer Mølle blev bygget i 1857 og er med sine 22 meter en af de højeste hollændermøller i Nordeuropa. Helt frem til 1972 var møllen aktiv, hvorefter den forfaldt. Men i 1974 dannede en kreds af Højer- borgere en fond, som i de følgende år restaurerede møllen og omdannede den til museum. I 2005 begyndte endnu en restaurering af Møllen, som i dag står stolt og knejser over Højer By.

 

Rudbøl/Rosenkrantz  

 

er kendt for den særegne grænsedragning – og de enorme fugletræk af stære hvert forår og efterår – sort sol.
Den lille grænselandsby, er i dag mest kendt for sine smukke vestslesvigske gårde, Rudbøl sø og 1920-grænsen, som i landsbyen Rosenkranz lige syd for Rudbøl forløber lige midt i gaden. Grænsestenene med numrene 242-247 ligger i asfalten. Nr. 242 viser ved et knæk, at her går grænsen ned mellem et par haver. D betyder Danmark og DRP står for Deutsches Reich Preussen. Grænsen og Vidå sø går gennem den smukke Rudbøl Sø. 
 

Møgeltønder

En af landets ældste byer og derfor et meget originalt stykke Danmark. Der er mange velbevarede fredede huse, især i den maleriske Slotsgade. Røde mursten, småsprossede vinduer, stråtag eller røde tegl,  de mest interessante huse i denne del af Danmark.

 

 

Ribe 

Domkirken i Ribe
 
 
 

Rømø

En naturperle i Vadehavet.
Rømø er en af de danske øer i Vadehavet. Den 128,86 km² store ø har 559 indbyggere (2020). Øen ligger ca. 10 km ude i Nordsøen, og er forbundet medfastlandet med Rømødæmningen, indviet i 1948.

 

 
Kirken er opført omkring 1200 og kraftigt udvidet i 1600 og 1700-tallet. Indviet til sømændenes skytshelgen sankt Clemens.
Kommandørstene – gravminder sat over kaptajner, der sejlede på hval og sælfangerskibe og andre af 1600-1800 tallets rømsere – fortæller om øens storhedstid.

 

 

Kommandørgården i Juvre